Vind alle ovulatietesten die in de SALE zijn onder het kopje “goedkope ovulatietesten“!

Ovulatietesten Midstream         Gevoelige Ovulatietesten         Extra Gevoelige Ovulatietesten          Extra Sensitieve Midstream Ovulatietesten

 

Tijdelijk tot  wel 50% KORTING!

 

1. Zijn alle ovulatietesten betrouwbaar die op internet worden aangeboden?

Nee! LET OP: er worden via andere webshops en zelfs via bol.com ovulatietesten verkocht die niet voldoen aan de Europese Wetgeving. Deze hebben veelal een roze verpakking en worden tegen lage prijzen aangeboden. Deze testen kunnen overal gefabriceerd worden en kunnen dus ook giftige stoffen bevatten, want deze voldoen niet aan de eisen en worden niet gecontroleerd. Omdat ze niet gecontroleerd en niet gecertificeerd zijn, kunnen aanbieders van deze testen de prijzen lager houden. Vaak hebben ze wel CE op de verpakking staan, maar dit is dus niet volgens de Europese Wetgeving. Wil je zeker zijn dat je ovulatietesten betrouwbaar zijn en voldoen aan de Europese Wetgeving, wees dan hierop alert!

2. Hoe betrouwbaar is de ovulatietest (LH) van 2-BeSure?

Al onze testen voldoen wel aan de Europese Wetgeving en worden wel gecontroleerd en zijn ook gecertificeerd. In klinische studies heeft de ovulatietest aangetoond meer dan 99% nauwkeurig te zijn in het opsporen van de LH-piek. Je weet dus zeker dat de testen goed functioneren. 

3. Hoe werkt de ovulatietest?

Tijdens je cyclus komt er een eicel vrij, dit wordt ook wel ovulatie genoemd. Om zwanger te worden, moet deze eicel bevrucht worden met een spermacel.

Een snelle stijging van de hoeveelheid LH (luteïniserend hormoon) in de urine, de “LH-piek”, duidt erop dat er een eisprong plaats gaat vinden. Dit LH hormoon zorgt er namelijk voor dat er een rijpe eicel in de eierstokken (ovulatie) wordt vrijgegeven. Deze LH-piek kun je vinden door ovulatietesten te gebruiken. De ovulatietesten detecteren namelijk het LH-hormoon en geven een donkere test lijn aan als de eisprong (ovulatie) staat te gebeuren.

De LH-piek duurt 1-2 dagen en de eisprong (ovulatie) vindt 20-48 uur na deze LH-piek plaats. Nadat je de LH-piek hebt gevonden, is de kans op zwangerschap het grootst als je gemeenschap hebt binnen 24-48 uur. Na de LH-piek zal de LH-concentratie weer snel afnemen en zul je zien dat de test lijn op de test vager zal worden na het testen.

4. Hoe kan ik de kans op zwangerschap vergroten?

In de beginperiode van het ‘proberen’ zwanger te worden, is vrijen vaak nog spannend en leuk. Dit verandert echter vaak na een tijdje proberen en dit leidt vaak tot frustratie en minder plezier hebben in seks. Ovulatietesten helpen om de dagen te vinden dat de vrouw het meest vruchtbaar is en dus de kans op zwangerschap na gemeenschap het grootst is. Door gebruik te maken van ovulatietesten vergroot je dus niet alleen de kans op een zwangerschap, maar voorkom je ook dat je onnodig vaak geforceerd moet vrijen.

5. Vervangt deze ovulatietest de basale lichaamstemperatuur methode (BBT)?

De basale lichaamstemperatuur methode geeft vooral aan dat de eisprong al heeft plaatsgevonden. De ovulatietest geeft aan dat de eisprong nog staat te gebeuren. De meest vruchtbare periode komt dus nog en heeft niet zoals bij BBT al plaatsgevonden. Dit zorgt ervoor dat je tijdig weet dat je eisprong nog plaats zal vinden en je gebruik kunt maken van je meest vruchtbare dagen en je hierdoor je kans op zwangerschap vergroot.   

6. Op welk tijdstip moet ik de ovulatietest uitvoeren?

Er wordt aangeraden om de ovulatietesten uit te voeren tussen 10.00 en 18.00 uur. Een aantal fertiliteitsartsen adviseren zelfs te testen tussen 10.00 en 16.00 uur. Belangrijk is om altijd rond hetzelfde tijdstip te testen.  

7. Ik ben vaak/altijd op mijn werk/buitenshuis tussen 10.00 en 16.00, hoe kan ik nu het beste testen?

Uiteraard kun je buitenshuis testen met een dipstick om je meest vruchtbare dagen vast te stellen. Houd hierbij wel rekening dat je de urine moet opvangen in een bakje. Veel vrouwen gebruiken daarom de midstream ovulatietesten, zodat ze hygiënisch en makkelijk op het toilet buitenshuis kunnen testen. Geen gedoe met het opvangen van urine en toch zeker zijn dat de juiste hoeveelheid urine wordt opgenomen door de ovulatietest. 

8. Waarom is de eerste ochtend urine geen goed monster om te gebruiken?

De eerste ochtendurine wordt niet aanbevolen, omdat de meeste vrouwen een LH-piek in het bloed in de vroege ochtend ervaren. Dit is pas later op de dag zichtbaar in de urine. Als je dus vroeg test, heb je de kans dat je de LH-piek zult missen.  

9. Hoe vaak dien ik te testen?

Normaal gesproken hoef je maar 1x op een dag (zelfde tijdstip) te testen, maar wil je zeker zijn dat je de piek niet mist, dan kun je voor de zekerheid 2x testen. Soms wordt dit ook aanbevolen door de arts of wordt er zelfs aanbevolen om 3x per dag te testen, volg dan het advies van je arts op.

10. Wanneer dien ik te beginnen met de ovulatietesten?

Dit is afhankelijk van de duur van jouw cycli. In de tabel  hieronder staat duidelijk op welke dag jij het beste kunt starten met testen. Vooral in het begin kun je onzeker zijn en wil je graag zeker weten dat je de LH-piek niet mist. Je kunt daarom ook al eerder beginnen met testen en langer doorgaan dan het moment waarop je denkt dat je de LH-piek hebt gevonden. Dit maakt je zekerder en zorgt ervoor dat je de maanden erna beter weet wanneer je het beste kunt beginnen en je kunt stoppen met testen.

Ovulatietesten: wanneer starten met ovulatietesten

Ovulatietesten: wanneer starten met ovulatietesten.

Voorbeeld: Je cyclus duurt 28 dagen, dan dien je op de 12e dag na je eerste bloeding te starten met de ovulatietesten. Als je zoals in dit voorbeeld je eerste bloeding (M) hebt op de 9e kalenderdag van de maand, dan tel je er 12 dagen bij op en start je op kalenderdag 20 (S). De eerste dag dat je menstrueert, wordt daarbij dus gezien als dag 1!

Kalender: wanneer starten met ovulatietesten.

 

11. Hoe lang moet ik doorgaan met het uitvoeren van de ovulatietest?

Tenzij anders aangegeven door een arts, kun je stoppen met testen zodra de LH-piek wordt gedetecteerd. Het aantal ovulatietesten dat je gebruikt hangt af van jouw persoonlijke situatie. Wil je zeker zijn dat je de LH-piek hebt gehad, dan kun je gerust langer doorgaan met testen. De steeds lichter wordende streep laat zien dat je de LH-piek hebt gehad. Dit kan je vertrouwen geven en ervoor zorgen dat je de maanden erna beter weet wanneer je kunt stoppen met het testen.  

12. Ik volg alle aanwijzingen, maar kan mijn piek niet vinden, wat nu?

Sommige vrouwen ovuleren niet in elke cyclus en zullen dan ook geen LH-piek kunnen vinden.  Kun je de LH-piek niet vinden, lees dan de handleiding (de uitgebreide handleiding die je van ons krijgt toegestuurd, dus niet de beknopte versie op onze website) nog eens aandachtig door. Ook kun je proberen meerdere keren per dag te testen en eerder in de cyclus te starten en langer door te gaan met het uitvoeren van de ovulatietesten. Mocht dit niet leiden tot het vinden van jouw LH-piek, neem dan contact op met je arts. Mogelijk is er een (medische) reden voor het niet (goed) kunnen vinden van de LH-piek. Zie ook vraag 19.

13. Als ik nog steeds onzeker ben of de ovulatietest positief is, wat moet ik dan doen?

Als je nog onzeker bent of de ovulatietest positief is, kun je de volgende methode proberen. Heb tijdens de cyclus geslachtsgemeenschap wanneer je denkt dat de ovulatietest je eisprong laat zien (zodat je zeker bent dat je de kans op zwangerschap zo groot mogelijk maakt). Nadat je denkt dat de eisprong heeft plaatsgevonden, ga je gewoon door met het testen van jouw urine (steeds op hetzelfde moment van de dag) ook al heeft de eisprong (waarschijnlijk) plaatsgevonden. Dit zal je helpen de maximale donkere testkleur te vinden van de test lijn. Immers, de LH-piek duurt slechts 20-48 uur, na deze 20-48 uur zal jouw test lijn uiteindelijk beginnen te vervagen als je doorgaat met het testen na de ovulatie. Het zien van de vervaging van de test lijn zal je helpen om je de piek van jouw test lijn te vinden en geeft je meer vertrouwen in het opsporen van je meest vruchtbare tijd. 

14. De test lijn geeft (dagenlang) een lichte roze kleur aan, hoe kan dat?

LH is altijd aanwezig in de urine, maar tijdens de piek is de hoeveelheid 10-20 maal hoger dan de normale hoeveelheid. Het is dus normaal dat je tijdens je cyclus een lichte test lijn krijgt bij het testen. Een LH-piek is duidelijk waar te nemen, doordat de test lijn net zo donker als of donkerder dan de controle lijn zal kleuren.

15. Kunnen testresultaten worden geïnterpreteerd na tien minuten?

Nee. Voor de beste resultaten kun je de ovulatietest van het merk 2-BeSure het beste tussen 3-5 minuten aflezen (voor het huismerk geldt 10-20 min). Hoewel een positief resultaat niet kan veranderen binnen enkele dagen na het testen, kan een negatief resultaat wijzigen in een (licht) positieve uitslag na het einde van de testperiode. Lees daarom het resultaat van het 2-BeSure merk niet af nadat er 10 minuten zijn verstreken en gooi de teststrip na het lezen van de ovulatietest weg. Voor het huismerk geldt 20 min.

Wil je graag test lijnen met elkaar vergelijken om te zien wanneer jij je LH-piek hebt (gehad), dan adviseren wij om binnen 10 minuten goede foto’s van de resultaten te maken en deze met elkaar te vergelijken. Dit is ook een stuk hygiënischer dan om de ovulatietesten te bewaren. Voor het huismerk geldt 20 min. 

Veel vrouwen geven er de voorkeur aan om de ovulatietesten met elkaar te kunnen vergelijken zonder foto’s te maken. Bewaar ze dan en plak ze bijvoorbeeld netjes onder elkaar met ernaast de datum en het tijdstip van testen. Houd er dan rekening mee dat de uitslag (van welke ovulatietest dan ook) na 10 minuten van een negatieve uitslag kan veranderen in een (licht) positieve uitslag. Voor het huismerk geldt 20 min.

16. De huidige controle lijn heeft een andere rode tint dan de controle lijn van gisteren. Is dit een punt van zorg?

Nee, variaties in de kleur van de controle lijn hebben geen invloed op het testresultaat. Vergelijk altijd de kleur van de testlijnen met de controlelijnen van dezelfde ovulatietest op de dag dat jij de ovulatietest hebt uitgevoerd.

17. Een roze achtergrond kleur en verticale strepen verschenen in het resultaten gebied tijdens de testperiode. Is dit een punt van zorgt?

Nee, elk urinemonster heeft verschillen in de chemische make-up, net zoals de vochtigheid van de lucht in de kamer waar je test per keer verschilt. Dergelijke variaties in de fysieke omstandigheden kan de verticale strepen en/of de roze achtergrond kleur veroorzaken, maar heeft geen invloed op de testresultaten. Zolang de controle lijn verschijnt binnen vijf minuten werkt de ovulatietest goed.

18. Ik heb een positief resultaat gekregen met het testen van de LH-piek en had gemeenschap tijdens deze vruchtbare dagen. Ik ben niet zwanger geworden, wat zal ik doen?

Er zijn veel factoren die de mogelijkheid om zwanger te worden kunnen beïnvloeden. Vaak kan het nodig zijn om de ovulatietesten voor 3-4 maanden te gebruiken voor het bereiken van een zwangerschap.

Lukt het niet zwanger te worden dan raden we vrouwen die jonger zijn 35 jaar en 12 maanden bezig proberen zwanger te worden, langs te gaan bij de huisarts. Voor vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar is dit 6 maanden en vrouwen boven de 40 jaar raden we aan om gelijk bij de huisarts langs te gaan.

19. Beïnvloedt alcohol, aspirine, paracetamol of enig ander gemeenschappelijke medicijnen de ovulatietest?

Nee, maar sommige hormonale medicijnen kunnen de testresultaten wel beïnvloeden. Indien dergelijke medicijnen worden genomen of worden vermoed, vraag dan advies van een professionele arts om de testresultaten te bevestigen. Medicijnen die hCG of LH bevatten kunnen invloed hebben op de testresultaten en kunnen valse positieve resultaten geven als je te vroeg begint met het testen in je cycli. Lees daarom altijd goed de bijsluiter van jouw medicijnen voordat je de ovulatietest uitvoert.

20. Wat kan nog meer van invloed zijn op de uitslag van de ovulatietest?

Bepaalde medische condities kunnen de uitslag van de ovulatietest negatief beïnvloeden. Het resultaat kan misleidend zijn als je bijvoorbeeld zwanger bent of als je pasgeleden zwanger bent geweest, je de menopauze hebt bereikt of het  polycysteus-ovariumsynsdroom (PCOS) hebt. Raadpleeg in dit geval je arts.

21. Ik ben onlangs gestopt met hormonale anticonceptie (zoals de anticonceptiepil). Beïnvloedt dit de uitslag?

Nee, anticonceptie beïnvloedt de uitslag niet. Echter, je natuurlijke hormoonpatroon is door de hormonale anticonceptie wel verstoord en mocht je daar onlangs mee gestopt zijn, dan kan je cycli onregelmatig zijn en kan het een tijdje duren voordat de cycli weer gestabiliseerd is. Je kunt dan wachten tot er twee natuurlijke menstruatiecycli voorbij zijn voordat je begint met testen.

22. Kan ik de ovulatietest gebruiken als anticonceptie middel?

Nee, dit is een zeer onbetrouwbare manier om te voorkomen dat je zwanger wordt.

23. Waarom ontvang ik een uitgebreide en duidelijke (inclusief kleurenvoorbeelden) gebruiksaanwijzing bij mijn bestelling?

De ovulatietesten van 2-BeSure zijn zeer betrouwbaar (>99%). Om te zorgen dat je de juiste resultaten krijgt, is het echter zeer belangrijk dat je de instructies goed volgt en de gebruiksaanwijzing zorgvuldig doorneemt. Veel vrouwen vinden het daarnaast prettig om de eigen ovulatietest te kunnen vergelijken met een kleurenvoorbeeld, zodat ze zich zekerder voelen bij het aflezen van de resultaten. Niet alle aanbieder sturen een (uitgebreide) gebruiksaanwijzing mee, wat kan leiden tot een minder betrouwbare uitslag.