LET OP: We krijgen steeds meer meldingen van vrouwen die ontevreden zijn over testen die ze hebben gekocht bij andere webshops. Er worden via andere webshops en zelfs via bol.com ovulatie- en zwangerschapstesten verkocht die niet voldoen aan de Europese Wetgeving. Deze testen kunnen overal gefabriceerd worden en kunnen dus ook giftige stoffen bevatten, want deze testen voldoen niet aan de Europese wetgeving en worden niet gecontroleerd en gecertificeerd (ook al zeggen ze van wel). Omdat ze niet gecontroleerd en gecertificeerd zijn, kunnen deze aanbieders de prijzen laag houden, maar dit brengt dus ook risico’s met zich mee! Vaak hebben ze wel CE op de verpakking staan, maar dit is dus niet volgens de Europese Wetgeving. Wil je zeker zijn dat je testen betrouwbaar zijn en voldoen aan de Europese Wetgeving, wees dan hierop alert!

Veel vrouwen geloven dat ovulatie- en zwangerschapstesten in principe hetzelfde zijn en dat alleen de verpakking anders is. Dit is echter niet het geval. Van de buitenkant lijken ze allemaal op elkaar en in veel aspecten komen ze ook overeen. Op belangrijke punten zitten echter wel degelijk verschillen die niet altijd helder terug te vinden zijn, maar wel erg belangrijk zijn om te weten voordat je de test gebruikt. Daarnaast zit er een belangrijk verschil in de informatie die wordt verstrekt over hoe de test gebruikt dient te worden. Voor een betrouwbaar testresultaat is uitgebreide en duidelijke informatie erg belangrijk.

2-BeSure wil je graag duidelijke, heldere en eerlijke informatie geven. Daarom geven wij hieronder uitgebreide informatie over de testen en de verschillen tussen de testen.

We starten met een beknopte omschrijving waarbij uiteengezet wordt hoe de testen werken. Daaronder worden de eigenschappen uitgebreid uitgelegd. Wij raden je aan dit te lezen. Na het lezen van deze uitgebreide informatie weet je waar je op moet letten bij de aanschaf van testen en de belangrijkste verschillen tussen testen. Jij kunt hierdoor de test kiezen die het beste bij je past.

Wanneer er onderscheid gemaakt wordt tussen de eigenschappen van ovulatietesten en die van zwangerschapstesten wordt dit duidelijk weergegeven. Anders geldt de informatie voor zowel de ovulatie- als ook voor de zwangerschapstesten.

 

HOE WERKEN DE TESTEN?

Voordat we uitgebreid ingaan op de eigenschappen van de testen, willen we eerst nog even uitleggen hoe de ovulatie- en zwangerschapstesten werken.

Zwangerschapstesten:

De hoeveelheid van het hormoon humaan choriongonadotrofine (hCG) stijgt snel in het lichaam tijdens de eerste twee weken van de zwangerschap. Een zwangere vrouw maakt namelijk hCG aan nadat het vruchtje zich heeft ingenesteld. De innesteling vindt meestal 7 dagen na de bevruchting plaats. Na deze innesteling verdubbelt het hCG hormoon zich elke 2-3 dagen. De teststrook van 2-BeSure detecteert het hCG hormoon al wanneer de hoeveelheid hCG groter is dan 10 of 25 mIU/ml (afhankelijk van je gekozen zwangerschapstest).

Ovulatietesten:

Gedurende de menstruele cyclus wordt een kleine hoeveelheid LH geproduceerd, maar in het midden van de cyclus vindt er kort een drastische verhoging plaats. Deze stijging wordt ook wel de “LH-piek” genoemd en zorgt ervoor dat het eitje van de vrouw vrij komt en dat deze bevrucht kan worden met een spermacel. De eisprong vindt hoogstwaarschijnlijk plaats binnen 20-48 uur na de LH-piek. Dit eitje blijft slechts tot 24 uur in leven. Aangezien dit gemiddeld genomen slechts 1x in de maand plaatsvindt en het eitje slechts 24 uur blijft leven, is het bepalen van de eisprong handig in het vergroten van de kans op zwangerschap. Deze ovulatie test is speciaal ontworpen om de LH-piek te vinden. Als je positief test op een ovulatie test, dan ben je in je meest vruchtbare fase van je menstruatiecyclus en is de kans het grootst om zwanger te raken na het hebben van gemeenschap.

 

UITGEBREIDE INFORMATIE OVER DE TESTEN:

  1. Betrouwbaarheid: al onze testen zijn zeer betrouwbaar (>99%). Het is wel belangrijk dat je de test op de juiste manier uitvoert. Daarom sturen wij altijd een uitgebreide gebruiksaanwijzing mee met de testen, zodat je deze bij de hand hebt wanneer je gaat testen. Lees deze zorgvuldig. Onze testen zijn net zo betrouwbaar als de dure merken, maar dan voor een lagere prijs!
  1. Certificaat en ISO: al onze testen worden uitgebreid getest, voldoen aan de strenge Europese normen, ze worden geproduceerd in een ISO 13485 omgeving en hebben uiteraard het CE keurmerk. Dit garandeert dat de testen zeer betrouwbaar (>99%) zijn.
  1. Vanaf wanneer kan je testen?:
  •  Zwangerschapstesten:

Vanaf wanneer je kan testen op een eventuele zwangerschap wordt bepaald door gevoeligheid van de zwangerschapstest, oftewel vanaf welke concentratie hCG de test een positieve uitslag geeft.

Hoe lager deze te meten concentratie is, des te vroeger kun je starten met testen. Zo kun je met een test die reageert vanaf 10mUI/ml hCG al 6 dagen voordat jouw menstruatie zou starten beginnen met testen. Bij een zwangerschapstest die reageert op hCG vanaf 25 mUI/ml, kun je starten vanaf 4 dagen voordat jouw menstruatie zou starten.

Zowel de ´gevoelige´ als ook de ´zeer gevoelige´ testen zijn uiterst betrouwbaar (>99%).  Bij de meeste zwangere vrouwen geven deze testen het juiste resultaat zodra ze testen vanaf de aangegeven dag dat het kan. Het kan echter zo zijn dat de test nog geen zwangerschap vaststelt terwijl de vrouw al wel zwanger is. Dit komt doordat de hoeveelheid van het hCG in het bloed en urine sterk verschilt per vrouw. Bij sommige vrouwen is de concentratie soms veel lager, waardoor een vrouw die zwanger is toch (nog) niet positief test. Dit wordt ook wel een vals negatief resultaat genoemd. Hoe gevoeliger de zwangerschapstest, hoe kleiner de kans op vals negatief resultaat is. 2-BeSure raadt daarom altijd aan om na een negatieve uitslag de test na 48-72 uur te herhalen. De mogelijkheid bestaat immers dat je dan alsnog positief test.

Het is belangrijk om je te beseffen dat een positief resultaat uiteindelijk tot een grote teleurstelling kan leiden. Het komt namelijk regelmatig voor dat een vrouw positief test, maar haar vruchtje verliest door een natuurlijke miskraam. Je bent in dit geval wel zwanger geweest, maar je hebt je vruchtje verloren. Hoe vroeger je begint met testen op een zwangerschap, hoe groter de kans op een natuurlijke miskraam en teleurstelling is. Wil je de teleurstelling verkleinen van een natuurlijke miskraam, dan raden we je aan om pas een week nadat je menstruatie zou moeten starten, te testen. Wij raden je aan om dit te doen met een ´gevoelige zwangerschapstest’, omdat deze test een hogere concentratie van het hCG hormoon test.

Bij de voordeelpakketten levert 2-BeSure daarom altijd gratis midstream ‘gevoelige’ zwangerschapstest(en) mee, zodat je deze een week na je eerste menstruatiedag kunt gebruiken en dit de meest betrouwbare uitslag geeft.

  • Ovulatietesten:

De dag van de LH-piek varieert van vrouw tot vrouw en van cyclus tot cyclus. Daarom is het belangrijk om allereerst de lengte van je cyclus te bepalen. De lengte van de menstruele cyclus is de duur van jouw eerste menstruatie dag (dag 1) tot en met de dag voordat de volgende bloeding begint. Om te bepalen wanneer je moet beginnen met testen, verwijzen we je naar de tabel hieronder. De dag dat je begint met testen staat onder het aantal dagen dat je cyclus duurt.  Als de lengte van je cyclus onregelmatig is (je cyclus verschilt een paar dagen elke maand), neem dan  het gemiddelde aantal dagen van jouw cyclus van de afgelopen 3 maanden.  Raadpleeg een arts als je cyclus korter is dan 21 dagen of langer dan 40 dagen. Als je (nog) niet weet wat je cyclus lengte is, kun je alvast starten met de test 11 dagen na jouw eerste periode (hierbij wordt van een gemiddelde cyclus van 28 dagen uitgegaan). Test elke dag gedurende 5 dagen lang, of totdat de LH-piek is gedetecteerd.

wanneer testen

wanneer testen

Voorbeeld: Je cyclus duurt 28 dagen, dan dien je op de 12e dag na je eerste bloeding te starten met testen. Als je zoals in dit voorbeeld je eerste bloeding hebt op de 9e dag van de maand, dan tel je er 12 dagen bij op en start je op dag 20 (S) van de kalender. De eerste dag dat je menstrueert, wordt dus gezien als dag 1!

wanneer testen

  1. Gevoeligheid:
  • Zwangerschapstesten:

De ‘gevoelige zwangerschapstesten’ meten een concentratie vanaf 25mUI/ml hCG. De ‘extra gevoelige zwangerschapstesten’ meten een concentratie vanaf 10mUI/ml hCG.  Voor de zwangerschapstesten bepaalt de gevoeligheid ook vanaf wanneer je kunt gaan testen. Bij een zwangerschapstest 25mUI/ml kun je vanaf 4 dagen voor je eerste menstruatiedag starten met testen. Bij een zwangerschapstest van 10mUI/ml is dit al 6 dagen voor je eerste menstruatiedag. Er bestaan ook zwangerschapstesten die een concentratie van 50 mUI/ml  of zelfs 100 mUI/ml meten. Logischerwijs zijn deze zwangerschapstesten dus later in de cyclus pas te gebruiken. Het kan dus zo zijn dat je met een ‘extra gevoelige’ zwangerschapstest positief test, terwijl je met een zwangerschapstest van 100mUI/ml nog negatief test. Dit verklaart waarom verschillende zwangerschapstesten, die even betrouwbaar zijn, toch verschillende uitslagen kunnen opleveren.

  • Ovulatietesten:

De gevoeligheid van de ovulatietest bepaalt, in tegenstelling tot de zwangerschapstesten, niet vanaf wanneer je kunt testen. De gevoeligheid staat dus los van de startdatum. Zie ook het punt hierboven ‘vanaf wanneer kan ik testen’.

2- BeSure heeft de ‘gevoelige’ ovulatietest die een positief resultaat geeft vanaf 25mUI/ml LH. De ‘extra sensitieve’ ovulatietest detecteert een LH-piek vanaf 20mUI/ml en de ‘extra gevoelige’ ovulatietest detecteert een LH-piek vanaf 10mUI/ml.

De gevoelige ovulatietesten zijn de meest gebruikte ovulatietesten, de meeste vrouwen zullen hierbij de LH-piek goed kunnen vinden. Wij hebben daarnaast ook nog de ‘extra gevoelige’ ovulatietesten, omdat er vrouwen zijn waarbij de LH waarden lager zijn dan gemiddeld en zij zullen de LH-piek beter kunnen vinden met de ‘extra gevoelige’ ovulatietesten.

Ook bij ovulatietesten hanteren de verschillende aanbieders verschillende concentraties. Zo kan een bepaalde ovulatietest die een concentratie vanaf 40mUI/ml LH detecteert bij jou de LH-piek moeilijker vinden, doordat je bijvoorbeeld relatief weinig LH hormoon hebt. 2-BeSure heeft daarom gekozen voor verschillende gevoeligheden. Mocht de ‘gevoelige’ ovulatietest de LH-piek niet duidelijk weergeven, dan heb je de keuze om de ‘extra sensitieve’ of ‘extra gevoelige’ ovulatietest te proberen.

  1. Houdbaarheidsdatum: Let altijd op de houdbaarheidsdatum van je testen! Wanneer je bijvoorbeeld een voordeelpakket ovulatietesten koopt, is het wel handig dat ze nog niet over de houdbaarheidsdatum zijn zodra jij ze wilt gaan gebruiken (soms pas na een paar maanden)! Wij garanderen dat onze testen minimaal een jaar houdbaar zijn, maar in de meeste gevallen is de houdbaarheid (veel) langer.
  1. Prijs: De dipstick is de goedkoopste variant van zowel ovulatie- als zwangerschapstesten. Dit komt door de eenvoud van de test. De midstream is een stuk duurder, maar scoort daarentegen weer beter op gebruiksgemak, hygiëne, breedte van de strip en het afleesgemak. Zowel dipsticks als midstreams zijn een stuk goedkoper bij 2-BeSure dan de testen die in de winkel worden aangeboden. Hierdoor kun je voor een fijne prijs en dezelfde betrouwbaarheid de testen uitvoeren.
  1. Discrete verzending: Wij weten hoe belangrijk klanten het vinden dat hun pakketje aan de buitenkant niet verraadt wat erin zit. Daarom zorgen wij ervoor dat jij jouw levering 100% discreet ontvangt. Wij versturen al onze testen in een blanco envelop zonder logo’s of reclame. Niemand zal dus kunnen zien wat erin zit. Verder zorgen wij ervoor dat álle bestellingen door de brievenbus passen. Desnoods maken we hier meerdere leveringen van, zodat het past. Je hoeft dus niet thuis te blijven en het wordt daarom niet bij de buren aangeboden.
  1. Gebruiksgemak: De midstream testen scoren erg hoog op gebruiksgemak. Dit komt doordat je de test alleen onder je urine straal hoeft te houden. Je hebt dus geen bekertje nodig om je urine in op te vangen, waardoor de test snel en makkelijk uit te voeren is. De test is makkelijk vast te houden door het speciaal ontworpen design. Dit alles vergroot het gebruiksgemak. Door het gebruiksgemak en andere voordelen van deze test, is deze test zeer geliefd onder vrouwen. Bij de dipstick dien je wel je urine op te vangen in een bekertje en de strip is kwetsbaarder omdat deze geen omhulsel heeft, waardoor deze variant minder hoog scoort op gebruiksgemak. De dipstick scoort echter weer beter op de (lagere) prijs. Al onze testen zijn zeer gebruiksvriendelijk. Ze zijn per stuk verpakt en een duidelijke handleiding, inclusief kleurenplaatjes, zorgen ervoor dat de testen makkelijk uit te voeren zijn. Het resultaat is snel af te lezen. Kortom, zeer gebruiksvriendelijk.
  1. Hygiëne: Ook op hygiëne scoort de midstream zwangerschapstest en ovulatietest erg hoog. Dit komt doordat de urine niet opgevangen hoeft te worden in een bekertje, maar doordat je eroverheen plast. Daarna plaats je de dop weer op de test voor tijdens het wachten op het resultaat. Hierdoor vindt er geen geknoei plaats met urine. Je hoeft ook geen urine uit het bekertje weg te gooien of het bekertje schoon te maken. Erg hygiënisch dus. Bij de strip moet je eerst je urine opvangen in een bekertje en heb je geen dop die je eroverheen kunt plaatsen.
  1. Breedte strip: Onze dipstick zwangerschapstesten en ovulatietesten hebben een bredere strip (3mm) dan de meest verkochte dipstick testen, zodat het aflezen van het resultaat makkelijker is. De breedte van de meest verkochte dipsticks is slechts 2mm of 2,5 mm. Het afleesgedeelte van 2-BeSure dipstick is dus 50% meer, waardoor het resultaat beter af te lezen is. De midstream testen hebben nog bredere strips en daardoor zijn deze erg makkelijk af te lezen.
  1. Afleesgemak: Het afleesgemak wordt vooral bepaald door de breedte van de strip en door het wel of niet kunnen vergelijken van je resultaten met kleurenvoorbeelden. De midstream testen zijn zeer breed en de gebruiksaanwijzing die wij meesturen, hebben kleurenvoorbeelden van de resultaten en scoren daarom als zeer goed. De dipstick testen zijn breder (3mm) dan de meeste dipstick testen die worden aangeboden en ook hier worden kleurenvoorbeelden van de resultaten in onze gebruiksaanwijzing meegestuurd. Het afleesgemak voor beide testen is dus (zeer) goed.
  1. Gebruiksaanwijzing: Een uitgebreide en heldere gebruiksaanwijzing met kleurenvoorbeelden zorgt ervoor dat je de zwangerschapstest en ovulatietest op de juiste manier uitvoert, zodat je zeker bent dat de uitslag van de test zeer betrouwbaar (>99%) is. En dat is belangrijk, want een juiste uitslag is wat telt! Niet bij elke aanbieder krijg je deze automatisch meegestuurd. Wij sturen je altijd de gebruiksaanwijzing(en) toe, zodat je deze bij de hand hebt wanneer je de zwangerschapstest of ovulatietest uitvoert. Een beknopte gebruiksaanwijzing vind je ook op onze website. Wij raden altijd aan om de uitgebreide gebruiksaanwijzing zorgvuldig door te nemen voordat je de test wilt uitvoeren. Niet alle aanbieders leveren een (uitgebreide) gebruiksaanwijzing bij de testen, let daar op.

Kijk hier voor onze meest actuele aanbiedingen voor ovulatietesten. En vind de meest actuele aanbiedingen voor onze zwangerschapstesten bij ‘vroege zwangerschapstest‘.